Afstel en reparatie cursus

Wanneer:  Maandag t/m donderdag van 9.15 tot 16.30 uur.
Duur: 4 dagen.
Kosten: €695,- (inclusief materialen)

Altijd al willen weten hoe jij je gitaar perfect afstelt? Een super-lage actie zonder fret gekletter? En wil je leren hoe je de meest voorkomende problemen aan een gitaar zelf kan repareren? Dan is deze cursus precies wat je zoekt! In deze 4 daagse cursus komen alle taken van de gitaarreparateur aan bod en meer! Na het volgen van de cursus ben je zelf in staat jou gitaren af te stellen en te herstellen bij schade. Misschien wordt je wel zo enthousiast dat je aan de slag gaat als gitaarreparateur bij een muziekwinkel of de gitaren van je vrienden onderhanden neemt. Op dag 1 ga je aan de slag met de hals. Je doet een volledige re-fret, inclusief het op maat maken van de frets, plaatsen van de frets, vlakken en ‘dressen’ van de frets. De 2e dag van de cursus staat in het teken van de elektronica en het assembleren. Je leert zelf een pick-up maken! Deze pick-up wordt door jou zelf handgewonden en in de was gezet. Daarna is het tijd om de pick-up in een testgitaar te plaatsen. Op de 3e dag ga je door met de elektronica. Je leert hoe jij je zelfgewonden pick-up aansluit. Het solderen van de pick-ups en potten komt aan bod en de pick-up wordt getest. Daarna leren we je hoe je een gitaar helemaal afstelt. Je leert onder andere hoe je de speelhoogte aanpast en hoe een truss-rod werkt. Aan het eind van de dag heb je zelfstandig een telecaster style gitaar geassembleerd, een pick up gewonden, aangesloten en de gitaar perfect afgesteld. Op dag 4 leer je een nut en zadel te maken voor een akoestische gitaar. Ook is er op deze dag de kans om overige problemen voor te leggen en jou eigen gitaar mee te nemen om af te stellen. De zelf gewonden pick up gaat met jou mee naar huis. Ook kan je ervoor kiezen om deze cursus te combineren met de 2 daagse assembleer cursus. Je neemt dan de geassembleerde gitaar mee naar huis.

Data in 2023/2024 :
20 t/m 23 november 2023
8 t/m 11 januari 2024
25 t/m 28 maart 2024
8 t/m 11 juli 2024
11 t/m 14 november 2024

2 weken elektrische gitaarbouw.

Wanneer: 2 opvolgende weken van 9.15 tot 16.30 uur. (maandag t/m vrijdag, weekend vrij)
Kosten: Elektrisch met geschroefde hals en platte top €1573,- (exclusief materialen)

Kom voor 2 weken naar de werkplaats en bouw volledig je eigen elektrische gitaar. Je kunt kiezen tussen een telecaster of stratocaster, of ieder ander elektrische gitaarmodel met een geschroefde hals en platte top. Ook een thinline of een gitaar met een mooie top behoord tijdens deze cursus tot de mogelijkheden. We leiden je stap voor stap door het bouwproces van een elektrische gitaar en bieden een compleet programma. Onderwerpen die onder meer aan bod komen:

- Hout keuze
- Bodyblank verlijmen
- Body zagen, frezen en schuren
- Pick-upgaten, neckpocket frezen
- Binding (optioneel)
- Scale length
- Headstock ontwerp
- Trussrod kanaal frezen
- Fretslots zagen
- Fretmarkers
- Fretboard radiussen
- Fretten
- Neck shapen
- Inlays
- Lakken (in verband met droogtijden wordt de gitaar mat afgelakt)

Als er in bovenstaande onderwerpen lijst veel begrippen voorkomen die nog niet bekend zijn, geen zorgen! Onze persoonlijke begeleiding en meegeleverde handleiding zorgen ervoor dat alles duidelijk wordt en u naar huis gaat met een representatieve professionele handgebouwde gitaar om trots op te zijn. De prijs is zonder de kosten van de materialen. Neemt u graag contact met ons op om het een en ander door te nemen qua materiaal voor uw gitaar en de kosten die hierbij komen kijken. Als u zelf al hout en/of materiaal heeft liggen voor uw project kunnen we dit ook gebruiken.

Data in 2023/2024 (2 weken):
11 t/m 22 september 2023
27 november t/m 8 december 2023
15 t/m 26 januari 2024
15 t/m 26 april 2024
15 t/m 26 juli 2024
18 t/m 29 november 2024

3 weken akoestische gitaarbouw.

Wanneer: 3 opvolgende weken van 9.15 tot 16.30 uur. (maandag t/m vrijdag, weekend vrij)
Kosten: €2095,- (exclusief materialen)

Kom voor 3 weken naar de werkplaats en bouw volledig je eigen akoestische gitaar. Je kunt kiezen tussen verschillende bestaande populaire gitaarmodellen zoals de OM of een dreadnought maar ook andere door onszelf ontworpen non cut-a-way modellen behoren tot de mogelijkheden om te bouwen tijdens deze inspirerende cursus. Van het schuren en buigen van de zijkanten tot aan het spannen van de snaren en het afstellen van de gitaar, je doet het allemaal zelf en na 3 weken ga je naar huis met je eigen hand gebouwde gitaar. We leiden je stap voor stap door het bouwproces van een akoestische gitaar en bieden een compleet programma. Onderwerpen die onder meer aan bod komen:

- Hout keuze
- Bookmatch
- Top en back verlijmen
- Braces maken
- Rozet maken en inleggen
- Top voicingtechnieken
- Zijkanten buigen
- Radiussen
- Binding
- Scale length
- Headstock ontwerp
- Trussrod kanaal frezen
- Fretslots zagen
- Fretmarkers
- Fretboard radiussen
- Fretten
- Neck hoek zagen
- Neck shapen
- Inlays
- Lakken

Als er in bovenstaande onderwerpen lijst veel begrippen voorkomen die nog niet bekend zijn, geen zorgen! Onze persoonlijke begeleiding en meegeleverde handleiding zorgen ervoor dat alles duidelijk wordt en u naar huis gaat met een representatieve professionele handgebouwde gitaar om trots op te zijn.

De prijs is zonder de kosten van de materialen. Neemt u graag contact met ons op om het een en ander door te nemen qua materiaal voor uw gitaar en de kosten die hierbij komen kijken. Als u zelf al hout en/of materiaal heeft liggen voor uw project kunnen we dit ook gebruiken.

Data in 2023/2024 (3 weken):
25 september t/m 13 oktober 2023
4 t/m 22 december 2023
29 januari t/m 16 februari 2024
2 t/m 20 december 2024

6 weken intensieve gitaarbouw cursus

Wanneer: maandag tot vrijdag van 9.15 tot 16.30 uur.
Duur: 6 opvolgende weken
Prijs: €4363,- (exclusief materiaal).

Deze cursus is de perfecte combinatie tussen akoestische gitaarbouw, elektrische gitaarbouw en reparaties. De cursus betreft een combinatie van de cursussen 3 weken akoestische gitaarbouw, 2 weken elektrische gitaarbouw en de afstel en reparatie cursus. Deze verschillende onderdelen worden hier in het kort beschreven, uitgebreide informatie over deze cursussen is hierboven op deze pagina te vinden.

In de eerste week van de cursus ligt de nadruk op reparatie, afstellen en elektronica. Er zijn verschillende lezingen waarbij onder meer ingegaan wordt op de basisprincipes van de elektronica van een elektrische gitaar, het wikkelen van een pick-up, het maken van een nut en zadel en andere reparaties. Op donderdag assembleren we een telecaster of stratocaster. Tegen een meerprijs is het mogelijk deze geassembleerde gitaar ook mee naar huis te nemen.

Met deze verworven kennis kunnen we nu beginnen met de bouw van een elektrische gitaar. We bouwen de elektrische gitaar ‘from scratch’. Het betreft dus geen bouwpakket dat we in elkaar zetten, maar we beginnen te bouwen met onbewerkte planken hout. Er is keuze uit een stratocaster of een telecaster model, of ieder ander elektrische gitaarmodel met een vlakke top/achterkant en een geschroefde hals. Van het frezen en uitzagen van de body, tot het fretten van de gitaar en het solderen van de elektronica, je doet alles (uiteraard onder professionele begeleiding) zelf!

Het bouwen van de elektrische gitaar legt een goede basis voor de ervaring in houtbewerkingstechnieken. In de volgende 3 weken gaan we een akoestische gitaar bouwen. Ook hierbij bouwen we de gitaar volledig met de hand. Er is keuze uit verschillende non cut-a-way modellen van oa Martine, Taylor en eigen modellen. Als afwerking wordt de gitaar voorzien van olie of nitrocellulose lak (glanzende top, matt zij, achterkanten en hals). Na het volgen van deze cursus ga je naar huis met een bolt-on flat top elektrische gitaar, een akoestische gitaar, een zelfgewonden pickup, eventueel een geassembleerde tele/strat gitaar, basis kennis in het bouwen van een gitaar, gitaarreparaties, afstellen en elektronica.

Enige houtbewerkingservaring is prettig, maar geen vereiste voor het volgen van deze cursus.

Data in 2023/2024:
4 september t/m 13 oktober 2023
13 november t/m 16 december 2023
8 januari t/m 16 februari 2024
11 november t/m 20 december 2024

Akoestische of elektrische gitaar op basis van 1 dag in de week.

Wanneer: woensdag, donderdag en of vrijdag van 9.15 tot 16.30 uur.
Duur: ongeveer 20 dagen.
Kosten: elektrisch met geschroefde hals €1573,- ; elektrisch met gelijmde hals of akoestisch €2095,- (exclusief materiaal).

Deze cursus leert je een eigen akoestische of elektrische gitaar te vervaardigen. Van het schuren en lijmen van het hout tot het spannen van de snaren, u doet alles zelf. Het resultaat is een eigen hand gebouwde gitaar uit hoogwaardige materialen. Houtsoorten en hardware voor een gitaar kunnen heel persoonlijk zijn en daarom hebben we gekozen om de cursus zonder materiaal (en dus de materiaal kosten) aan te bieden. Uiteraard kunnen /willen wij alle materialen leveren en afhankelijk van u keuze bepaald dat dan het eindbedrag. Om een idee te krijgen, een gitaar met sparren bovenblad, palissander zij/achterkanten, mahonie hals, ebben toetsen brug en een goede set tuners, komt in totaal voor een gitaar neer op ongeveer 350,-. Uiteraard zijn er veel meer verschillende houtsoorten mogelijk en bespreken we graag met u persoonlijk de mogelijkheden.

Assembleer je eigen Telecaster of Stratocaster

Wanneer: Donderdag en Vrijdag van 9.15 tot 16.30 uur.
Duur: 2 dagen.
Kosten: €1295,- (inclusief materiaal).

In deze cursus zet je zelfstandig een elektrische telecaster of stratocaster gitaar in elkaar. Je leert over het afwerken van de gitaar, hoe de hals/body constructie werkt, installeren en aansluiten van elementen en elektronica, het pas maken van een graphtech of benen nut en hoe je professioneel een elektrische gitaar afstelt. Alle materialen zijn van hoge kwaliteit en na twee dagen ga je met je zelfgebouwde gitaar naar huis. De body’s (elzen hout) en halzen zijn al gelakt en u kunt zelf de keuze maken of u op de esdoorn hals een esdoorn of palissander fretboard wilt. Voor de body’s heeft u keuze uit verschillende kleuren. Neem aub contact met ons op om de verschillende opties te bespreken.

Uiteraard kunt u ook de kleur van de slagplaat kiezen en zo uw eigen gitaar van te voren qua uiterlijk samenstellen. De hardware die we gebruiken is Chrome maar kan voor een kleine meerprijs ook in goud worden uitgevoerd.

Data in 2023/2024:
26 en 27 oktober 2023
24 en 25 oktober 2024

Afstel en electronica cursus

Wanneer:  Vrijdag’s van 9.15 tot 16.30 uur.
Duur: 1 dag.
Kosten: €200,-

De afstel en elektronica cursus is een mooie combinatie om meer te weten te komen over jou instrument. Leer in de ochtend hoe en wat er allemaal bij komt kijken om een akoestische en elektrische gitaar goed af te stellen om zo het beste uit je instrument te halen qua geluid en speelbaarheid. In de middag leert elektronica specialist Ben Koole je alles wat je weten wilt over de elektronica in een elektrische gitaar.

Data in 2023/2024:
10 november 2023
22 maart 2024
5 juli 2024
8 november 2024

Algemeen

Voor alle cursussen geldt een maximum van 4 personen. De woensdag, donderdag, vrijdag cursussen rouleren door en naarmate er plaats is kunt u instappen op het door u gekozen moment. Voor de 2 en 1 daagse cursussen heb ik data vastgesteld. Mocht u niet kunnen op 1 van de aangegeven data, maar wel graag 1 van de cursussen doen, laat het dan even weten, dan kijken we of we er omheen kunnen werken. Opgeven voor een cursus kan door mij te bellen of een e-mail te sturen via de stel een vraag pagina, ik neem dan zo snel mogelijk contact met u op.